web analytics

ZZP-wet moet definitief van tafel

De zzp-organisaties ZZP Nederland, PZO en Zelfstandigen Bouw hebben een alternatief plan voor de wet DBA voorgelegd aan informateur Schippers. Zij vinden dat de wet ZZP’ers teveel belemmerd, terwijl de wet juist vrij zou moeten laten hoe iedereen zijn arbeidsparticipatie invult.

De wet DBA, de vervanger van de VAR (Verklaring Arbeidsrelatie), moest schijnconstructies tegengaan. In deze schijnconstructies zou zelfstandigheid geveinsd worden, maar was er uiteindelijk sprake van een vast dienstverband. De wet DBA heeft echter alleen maar meer problemen veroorzaakt: door de onduidelijkheden rondom de wet zijn werkgevers meer terughoudend in het aannemen van ZZP’ers.

Handhaving van de wet is door deze problemen al uitgesteld, alleen bedrijven die bewust tegen de wet in handelen kunnen een onderzoek en eventuele boete verwachten. Ondanks deze berichtgeving blijft de onzekerheid onder werkgevers bestaan. Wat de daadwerkelijke oplossing voor de problemen rond de wet DBA zal zijn, moet nog blijken.

Een reactie plaatsen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *